Postanowiliśmy odwiedzić Karlowe Wary w drodze do Włoch. Architektura w Karlowych Warach przypomina mi Pragę - piękne kolorowe i zadbane budynki są niezwykle fotogeniczne. Możesz po prostu cieszyć się widokiem, popijając wodę termalną lub bardzo popularny czeski ziołowy likier Becherovka. Karlowe Wary to ojczyzna Becherovki. Alternatywnie możesz usiąść nad rzeką w towarzystwie swojego ulubionego espresso i słodkiego Oplatky - czeskiego rodzaju bardzo delikatnych wafli ze słodkim nadzieniem (karmel / wanilia / truskawka).
Becherplatz Karlowe Wary
Browar Karel IV kontynuuje tradycję warzenia piwa w Karlowych Warach. Tradycja ta rozpoczęła się w 1370 roku, kiedy król i cesarz rzymski Karol IV. przyznał miastu tytuł miasta królewskiego z przywilejem warzenia piwa.
Browar Karol IV. produkuje:
- Karol IV. lekkie 11 ° - piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, typu Pilsner, warzone z morawskich słodów i czeskich chmielów.
- Karol IV. półciemne 12 ° - bursztynowe niefiltrowane i niepasteryzowane piwo z goryczką. Warzone jest z czterech rodzajów słodów, które charakteryzują się lekkim orzechowym smakiem w piwie.
- Karol IV. ciemne 13 ° - mocniejsze ciemne piwo warzone z czterech rodzajów słodu z dużą ilością kolorowych słodów, które sprawiają, że w piwie wyczujesz smak kawy.
- Karol IV. specjalne 15 ° - mocne, gęste piwo ze zrównoważoną goryczką i dłuższym czasem dojrzewania.
- Karol IV. pszeniczne 12 ° - piwo górnej fermentacji o lekko kwaśnym i orzeźwiającym smaku banana.
Dobre piwo rozpoznaje się już po pierwszym łyku. Już król Karol IV wiedział to wiele lat temu.
W mieszczeniach browaru wykorzystano dużą część oryginalnego wyposażenia piwnicy. Można tutaj usiąść na wygodnych krzesłach wykonanych m.in. ze starych beczek.
- Karol IV. lekkie 11 ° - piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, typu Pilsner, warzone z morawskich słodów i czeskich chmielów.
- Karol IV. półciemne 12 ° - bursztynowe niefiltrowane i niepasteryzowane piwo z goryczką. Warzone jest z czterech rodzajów słodów, które charakteryzują się lekkim orzechowym smakiem w piwie.
- Karol IV. ciemne 13 ° - mocniejsze ciemne piwo warzone z czterech rodzajów słodu z dużą ilością kolorowych słodów, które sprawiają, że w piwie wyczujesz smak kawy.
- Karol IV. specjalne 15 ° - mocne, gęste piwo ze zrównoważoną goryczką i dłuższym czasem dojrzewania.
- Karol IV. pszeniczne 12 ° - piwo górnej fermentacji o lekko kwaśnym i orzeźwiającym smaku banana.
Dobre piwo rozpoznaje się już po pierwszym łyku. Już król Karol IV wiedział to wiele lat temu.
W mieszczeniach browaru wykorzystano dużą część oryginalnego wyposażenia piwnicy. Można tutaj usiąść na wygodnych krzesłach wykonanych m.in. ze starych beczek.